dinsdag 7 april 2009

De 3 dochters en man worden wakker, er is het gebruikelijke gerommel, aankleden, ontbijten etc. We proberen het in de voorkamer rustig te houden, dat lukt maar ten dele. In de voorkamer is de ren ingericht, met werpkist, tafeltje met benodigdheden etc. Als iedereen de deur uit is, probeer ik Frosty in de ren te houden. Ze heeft er niet veel zin in en wil weg. Als ze de kans krijgt gaat ze als een duveltje steeds naar boven. Ik begin te twijfelen of ze het soms tegen houdt omdat ze niet op haar eigen plaatsje mag zijn. We besluiten haar bench maar naar beneden te halen. Met het achtergedeelte naar beneden zou ik ook in nood daar wel redelijk bij haar kunnen. Prompt als ze in haar bench kan, beginnen ook om 10.32u de eerste echte persweeen. Half uurtje om de 5 minuten. Nu het goed op gang is halen we de bench maar weer uit de ren weg. En ogenblikkelijk is ze weer ongelukkig. Ze wil niet in de werpkist. En de weeen zakken af naar eens in de 10 minuten. Ik zet haar zachte ouwe mand, waar ze de halve nacht in heeft liggen hijgen, in de ren. Daar gaat ze dankbaar in en dan komen ook snel de weeen, om de 2 minuten perst ze.

Om 11.44 wordt de eerste pup geboren in hoofdligging. Als alleen het snoetje eruit is, zien we al dat het een blue merle hondje is. Er wordt een mooi teefje geboren, die nog voordat de placenta is geboren al naar de tepel op zoek wil. 166 gram, niet zo'n dikkerd.

Frosty likt de pup goed schoon, bijt navelstreng door en vreet zoals het hoort de placenta op. Het duurt een tijd voordat ze weer begint te hijgen. Pas een dik uur later, om 12.52u, krijgt ze weer een eerste perswee, niet zo sterk en lang. Ze perst een uur, maar niet heel hard. Omdat ze zo bezig blijft de eerste pup steeds nat te likken, halen we die even bij haar weg en gaat de pup lekker warm in de nek van mijn dochter. Dan wordt om 13.58u de tweede pup in hoofdligging geboren: een dikke zwarte reu van 228 gram. De pup aarzelt even met ademen, dus ik wrijf hem wat droog met handdoek. Dat stimuleert goed, de pup niest 2x en ademt goed door. Na 10 minuten krijgt ze al weer persweeen en deze keer wordt na 10 minuten persen vlot de derde pup in hoofdligging geboren, een mooie blue merle reu van 198 gram. Dan weer een lange pauze voordat ze om 15.25u gaat hijgen en weer begint met persen. Om 15.55u wordt nummer 4 geboren, in hoofdligging, een zwarte reu van 197 gram. Om 16.46 begint ze nogmaals te persen. Er komt er dus nog een! De puppies voelen nat en koud aan en we leggen ze even in een mandje met warmtekussen. Daar drogen ze heerlijk en Frosty heeft even rust om verder te gaan met baren. Alleen de laatst geboren pup ligt vast aan een tepel en die laten we maar. Na 19 minuten persen wordt om 17.05u de 5e pup geboren, deze keer in stuit. Prachtig, eerst de 2 voetjes en dan de rest. De pup zit nog helemaal in het vlies, compleet met placenta. Frosty helpt alle vliezen eraf te halen. De pup is wel wat aangeslagen, maar na even droog wrijven komt ze goed bij: een prachtige blue merle teef van 203 gram.

Daarna gaat Frosty rustig liggen. Ze lijkt klaar met bevallen. Ze gaat in de lekkere droge werpkist, die nu prima dienst doet en de vieze mand wordt afgevoerd. Wat een geluk, zo'n prachtig nest! En alles is prima verlopen, geen stagnatie, geen ellende. We zijn superblij!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten